Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΞΙΑ
H MONAXIKOTHTA είναι η δέουσα πορεία προς την εντελέχειά μας, τον αυτοσκοπό της ύπαρξής μας, είναι η συμμετοχή και το εκστατικό άπλωμα στα του κόσμου, που οδηγεί στην συνευθύνη και την Υπερσυνείδηση του Όλου στην Αιωνιότητα της Ζωής. Είναι η δημιουργική κατάσταση, που έρχεσαι σε επαφή με τον εσώτερον γνήσιον Εαυτόν σου και με το Θείον, που ταξινομείς τις γνώσεις κι εμπειρίες σου και προγραμματίζεις την άριστη δράση σου υπέρ του Συνόλου.
“Στρέψε το μάτι σου ίσια μέσα
και θα βρεις χίλιες περιοχές στο μυαλό σου
που κανείς δεν ανακάλυψε.
Ταξίδεψε σ’ αυτές και θα γίνεις ειδικός στην κοσμογραφία της πατρίδας”
αναφέρει ο Χένρυ Θορώ στο “ΟΥΩΛΝΤΕΝ῾
Το “αίσθημα της Μοναξιάς” οφείλεται στην ασθένεια της ψυχής, που έχει χάσει τους αγαπητικούς συνδετικούς δεσμούς με την ΄Ολη Ενότητα του Κόσμου. Αντιθέτως, η Μοναχικότητα ανάγεται στην Συνειδητοποίηση της Μοναδικής Προσωπικής Επαφής του κάθε ανθρώπου με το Όλον της Δημιουργίας, με στόχο την υψίστη Ευεργεσία , την Ευδαιμονία, την Ευαρμονία και την Θέωση στο ΑΓΑΘΟΝ !
Η οδυνηρή στείρα κατάσταση του συναισθήματος της Μοναξιάς οφείλεται στην θωράκιση του ΕΓΩ, που αυτοφυλακίζεται και δεν ανοίγεται στο αγκάλιασμα του Αληθινού Εαυτού και του Άλλου, από έλλειμμα αγάπης , ευθύνης, αλληλεγγύης, προσφοράς . Η Μοναξιά αποτελεί άρνηση στην σωστή αντίληψη και γνώση του Κόσμου καθώς και έλλειψη ενσυναίσθησης και συμπάθειας του Άλλου. Είναι ένα άγονο ψυχοπνευματικό περιβάλλον, όπου ο σπόρος αδυνατεί να βλαστήσει, συρρικνώνεται και νεκρώνεται από έλλειψη Ζωτικής Αγάπης. Οι χειρότερες μοναξιές παρατηρούνται στις μεγάλες πολυάνθρωπες πόλεις, με τον πλαστό, ρηχό τρόπο ζωής, στις πολύβουες συναναστροφές και διασκεδάσεις, χωρίς ουσιαστική ψυχική επαφή.
Η Μοναχικότητα αποτελεί επιδίωξη γαλήνιας απομόνωσης και αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την επιφανειακή καθημερινότητα, μακράν της οχλαγωγίας των πολλών και τις κατεστημένες επιβολές, για καλύτερη συνολική θέαση Εαυτού και του Κόσμου. Μέσα στην σιγή του Νου ο άνθρωπος θεάται καθαρότερα τον Σκοπό της Ύπαρξής του στον Κόσμο και δομεί τις υγιείς σχέσεις του προς όλους τους άλλους, ταξινομεί τις γνώσεις , τις αξιολογεί, για να τις κοινωνήσει στους άλλους ανθρώπους . Αποκρυσταλλώνει νοητικά τις εμπειρίες του στον Κόσμο . Συλλαμβάνει νοητικά τις Δομικές Αρχές του Κόσμου και των όντων. Γνωρίζει τον Εσωτερικό Ιδανικό Εαυτό του και αυτοπραγματώνεται . Εμπνέεται και αυτοσχεδιάζει τις Νέες Δημιουργικές Δομές και Έργα υπέρ του Συνόλου . Συγκεντρώνει τις ψυχοπνευματικές του δυνάμεις υπέρ της Αρμονικής Προόδου του Συνόλου. Στην Μοναχικότητα ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την άμεση επαφή με το Θείον, την Συμπαντική Ψυχή!
Η Μοναχικότητα επιτυγχάνεται ακόμη και μέσα στο πλήθος, με την Αυτοσυγκέντρωση, τον Διαλογισμό στις Υπέρτατες Ιδέες του Αγαθού, την Ενδοσκόπηση, την Αυτογνωσία και με την Ελευθερία της Σκέψης και Δράσης μας.
Κλασικό παράδειγμα μοναχικού ανθρώπου αποτελεί (στο έργο ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνος) αυτός που αποδρά από το σκοτεινό σπήλαιο της υλικής ψευδαίσθησης και αναρριχάται να βρει έξοδο προς την Κορυφή, όπου έρχεται σε επαφή άμεση με το πραγματικό Φως της Πνευματικότητας του Κόσμου . Μέσα στην φωτεινή καθαρότητα κατανοεί νοερά τις αληθινές Αρχές της Δημιουργίας , βιώνει την Ενότητα του Αγαθού και περιχαρής κατέρχεται στο σπήλαιο, για να διδάξει και να εμπνεύσει την Έξοδο των άλλων, αντιμετωπίζοντας και τον κίνδυνο εξόντωσής του από την ακατανοησία τους…Επίσης, ο Ιησούς στην έρημο, ο Ηράκλειτος, ο Απολλώνιος Τυανεύς, άλλοι μεγάλοι στοχαστές, οι ασκητές του αυστηρού Μοναχισμού…ο Χένρυ Θορώ στο δάσος…και άλλοι θεατοί και αθέατοι της Εσωτερικής Αλήθειας…
ΕΛΥΤΗΣ :”Όποιος μπορεί και φορτίζει την ερημιά,
έχει ακόμα ανθρώπους μέσα του”
Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα από τον Κρισναμούρτι με την ευγενική προσφορά του Αργύρη Σκουλλή:
“Μείνε πολύ μακριά, εκεί που δεν μπορεί να σε φτάσει η αναπνοή τους, γιατί η αναπνοή τους ταξιδεύει πολύ μακριά και πολύ βαθιά. Μη μολύνεσαι απ’ αυτούς, απ’ τα λόγια τους, από τις χειρονομίες τους, από τις φοβερές γνώσεις τους. Έχουν φοβερές γνώσεις, αλλά να βρίσκεσαι μακριά τους, εκεί όπου ούτε εσύ θα μπορείς να σε βρεις. Γιατί σε περιμένουν στην άλλη γωνία, μέσα σε κάθε σπίτι, για να σε βάλουν σταδιακά τους καλούπια, για να σε πλάσουν όπως θέλουν, για να σε κάνουν κομμάτια κι ύστερα να σε συναρμολογήσουν πάλι σύμφωνα με τη δική τους εικόνα.